Blog

Hidden beaches just 15 minutes of sailing

Srednji i južni Jadran već su dupkom puni te nećete moći jednostavno naći pustu uvalu za sebe. Ovdje se gostima marine pruža mogućnost da se za 15 minuta nađu u netaknutom raju prirodnih uvalica, objašnjava direktor Salopek.

Pred Mitan marinom u uvali Muroskva u Novom Vinodolskom je prva prava nautička sezona. Investitor je društvo Mitan Marina d.o.o. u većinskom vlasništvu švicarske tvrtke Mitan Holding i upravo iz tog razloga je i promijenjeno prvotno ime marine Muroskva, kako bi se marina mogla bolje prezentirati kao Mitan brend i izvan hrvatskih granica.

Nakon dvije godine izgrađena je marina sa 180 vezova, restoranom, lounge barom i ostalim popratnim objektima. Pored morske, investitor je uložio i u suhu marinu u Poslovnoj zoni Zapad gdje je na jednoj parceli od osam tisuća kvadrata podignut hangar za odlaganje plovila od tri tisuće kvadrata, a druga parcela od deset tisuća četvornih metara služit će za odlaganje plovila na otvorenom.

– S obzirom na to da je uporabna dozvola dobivena u srpnju prošle godine, ovo je prva prava sezona u koju uprava marine kreće spremnija i opremljenija nego lani. Unatoč lanjskom kasnom ulasku u sezonu, realizirano je 70-ak godišnjih ugovora, od čega se većina odnosi na ugovore u suhoj marini, gdje je hala gotovo puna plovila. Tijekom zime marina se predstavila na sajmovima nautike u Düseldorfu i Tulnu. Pored toga, uloženo je puno u marketing u vidu reklamnih materijala, oglasa u časopisima, reklamiranja na webu i društvenim mrežama, objašnjava direktor Mitan marine Tomislav Salopek.

Razdoblje između dviju ljetnih sezona idealno je i za nove investicije, pa je tako u suhoj marini postavljena mostna dizalica za plovila do 20 tona te će početkom ljeta i u marini biti postavljena konzolna dizalica iste nosivosti.

Gaz za mega jahte

– Uskoro će svoja vrata otvoriti i restoran i lounge bar u marini koje vodi poznata ugostiteljska obitelj Rakar iz Novog, koji svoje jelovnike bazira na lokalnim autohtonim namirnicama svojstvenim ovom podneblju. Ponudu u marini upotpunit će nautic shop gdje će nautičari moći pronaći sve potrebno za svoje ploveće ljubimce. Lukobran je posebno impozantan sa svojom vanjskom betonskom rivom od 160 i gazom do 18 metara, gdje mogu pristati i megajahte – ističe Salopek.
Posebna atrakcija marine je svjetleći znak dug 14 metara na obližnjoj uzvisini iznad plaže. Izdaleka je s mora vidljiv danju, a posebno noću. Novost za ljeto pred nama je i benzinska stanica za plovila koja će u svojoj ponudi imati dizel, benzin i plavi dizel. Postavit će se tri utakališna mjesta, od kojih jedno s vanjske strane lukobrana.

– Poznat je problem nedostatka prave profesionalne benzinske stanice na području od Rijeke do Zadra s agregatima s brzim protokom goriva. Brzina protoka, zavisno o vrsti goriva, iznosi od 40 do 200 litara u minuti, a ukupni je kapacitet tankova 120 kubika. Izgradnjom ovakvog lukobrana, kakvog nema na širem obalnom području, omogućen je prihvat većih plovila kao što su brodovi za prijevoz turista i privatnih većih jahti. S ovakvom ponudom pruža se šansa Velebitskom kanalu da postane plovni kanal u pravom smislu te riječi s obzirom da treba priznati da su plovne rute nautičara dosad uglavnom bile okolnim putem oko Krka – smatra direktor Salopek.

Mini hotel, eventi i izleti

U Mitan marini smatraju da je sjeverna obala Krka prirodni magnet za nautičare željne istraživanja brojnih samotnih uvala i uvalica gdje mogu uživati u nečemu što je njima često najbitnija stvar, a to je mir i zvuci prirode. To je ujedno i najveći adut akvatorija.

– Poznato je da su srednji i južni Jadran već dupkom puni te nećete moći jednostavno naći pustu uvalu samo za sebe. Ovdje se gostima marine pruža mogućnost da se za 15 minuta nađu u netaknutom raju prirodnih uvalica – objašnjava Salopek.
Za one goste koji radije ostaju u marini, nudit će se smještaj u mini hotelu sa sedam soba u sklopu marine, tik do mora, i stjenovite prirodne plaže gdje će biti postavljeni i plutajući pontoni za sunčanje.

– Tijekom ljeta goste marine očekuju brojna događanja te gastronomske večeri uz glazbu i degustacije. Za goste željne avanture i svježije klime, pripremit će se izleti u novljansko zaleđe, po nepreglednim planinskim putevima, bilo vozilima ili pješice – najavljuje direktor marine smještene na istočnom ulazu u Novi.

Struktura gostiju ne razlikuje se bitnije od strukture hrvatskog turizma, prednjače njemački, austrijski i slovenski gosti. Novi je tradicionalno popularan među zagrebačkim gostima jer im je crikveničko-novljanska rivijera najbliža točka Jadranskog mora.
Mitan Marina najavljuje suradnju s lokalnom zajednicom i udrugama na zajedničkoj promidžbi i organizaciji manifestacija.

Autor: Anto Ravlić
Snimio Anto Ravlić
Izvor: http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1589/MITAN-MARINA-Skrivene-plaze-na-15-minuta-plovidbe-jedan-od-glavnih-aduta?meta_refresh=true

March 28, 2018 News
About mitan_marina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *